ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ – ΝΕΥΡΩΜΑ ΜΟΡΤΟΝ

Το νεύρωμα Morton αποτελεί μία χαρακτηριστική αιτία μεταταρσαλγίας. Αφορά στην  φλεγμονή-παγίδευση (λόγω ίνωσης) ενός νεύρου που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στις κεφαλές των μεταταρσίων των δακτύλων των ποδιών. Ο όρος «νεύρωμα» Morton, πάντως, δεν είναι δόκιμος γιατί πρόκειται για διόγκωση του προσβεβλημένου νεύρου και όχι για πραγματικό όγκο. Συνήθως ο πάσχων παραπονείται για καυστικό άλγος μεταξύ 3ου και 4ου δακτύλου, που αποτελεί και τη συχνότερη εντόπιση το νευρώματος (η συχνότητα εμφάνισης στα λοιπά μεσοδακτύλια διαστήματα είναι μικρότερη). Το άλγος δύναται να επεκτείνεται μέχρι τα δάκτυλα και να συνοδεύεται και από μούδιασμα των δακτύλων.

Το δυναμικό υπερηχογράφημα αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη, απλή-ανώδυνη, γρήγορη και χαμηλού κόστους  εξέταση που μπορεί να ξεχωρίσει αν πρόκειται πράγματι για νεύρωμα ή για υμενίτιδα- ορογονοθυλακίτιδα των μεταταρσοφαλαγγικών αρθρώσεων.

Χαρακτηριστικά παρουσιάζουμε μία περίπτωση μιας 60χρονης ασθενούς με επίμονη πελματιαία μεταταρσαλγία του δεξιού άκρου ποδός τουλάχιστον από 6μήνου που δεν υφέθηκε με αντιφλεγμονώδη αγωγή.

Ο εξειδικευμένος υπερηχογραφικός έλεγχος – με τη βοήθεια κατάλληλων «δυναμικών» κινήσεων κατά την διάρκεια της εξέτασης και την συμβολή του τελευταίας γενιάς και υψηλής ευκρίνειας υπερηχοτομογράφου που διαθέτει το ιατρείο μας – ανέδειξε την παρουσία μικρότατης (~5,5-5,7χιλ.) υποηχογενούς βλάβης στο 3ο μεσοδακτύλιο διάστημα που αποδόθηκε στην παρουσία νευρώματος Morton. Το ανωτέρω εύρημα αξιολογήθηκε κλινικά και επιβεβαιώθηκε στο χειρουργείο που ακολούθησε. Η ασθενής έλυσε γρήγορα και χωρίς επιπλοκές το πρόβλημά της και επέστρεψε σύντομα στις δραστηριότητές της.